Събития

Следваща Стъпка

Rotary Club Varna – Euxinograd
Младежки форум, проведен на 19.11.2021 от Rotary Club Varna – Euxinograd, в който професионалисти и студенти помагат на учениците 10-12 клас в избора на професионално направление.
 
Този младежки форум е насочен към ученици от горните класове и цели:
1) да им помогне в избора на професионално направление;
2) да ги запознае какви качества и способности са необходими за дадена професия;
3) да постави основите на лична комуникация със специалисти в дадена област.
Събитието включва 10 панела в специалностите: Предприемачество, IT и софтуерно инженерство, Архитектура, Медицина, Физика и Математика, Право, Психология и социални дейности, Инженерни науки, Икономика и Морски специалности.
Във всеки панел участват студент и лектор-професионалист, които с ентусиазъм ще:
1) споделят личната си история;
2) разказват за възможностите, трудностите и успехите в кариерното си развитие.
След това всеки лектор разполага с отделна зала за своята работилница, в която ще може да предостави на по-заинтригуваните младежи в неговата сфера:
1) още лични истории;
2) казуси или интересни задачи;
3) възможност за лична комуникация с отделните участници.
Възползвай се от знанията и опита на едни от най-амбициозните и умели студенти и професионалисти! Последвай ги по пътя към успеха!

 

Камен бряг

НИЩО НЕ Е ИЗГУБЕНО

   Обстоятелства ме запознаха с прекрасни млади хора, истински, живи, не виртуални и ако разрешите, бих искал да споделя с няколко фрагмента вълненията си.

   Съдбата ми намигна при една среща с началник щаба на флота – приятел, за когото думите единство и чест имат само един смисъл. Бях в кабинета му с друг колега (военен психолог) и след разговора ме изпрати с думите: „Препоръчал съм те на един клуб по скално катерене, ще получиш покана от админа на страницата им!” Кимнах с глава без да съзнавам последствията от това.

   Не след дълго телефонът ми взе да издава специфичните сигнали за разговор в чата и аз започнах да се запознавам с представата на тези млади катерачи за мен. Описваха се някакви геройства, които съм вършил преди много години и споделяха радостта си от това, че една жива легенда (както се изразяваха), е в тяхната група. Признавам, че това твърдение доста ме смути, защото в метафизичен смисъл аз се възприемах по-скоро като умряла легенда.

Чата не спираше и в съзнанието ми започнаха да изплуват отдавна заровени спомени – организация за катерене, планове за състезания, палатки, приключения, фестивали и разбира се много оперативки в Авери биърс…

Камен бряг

Първата ми среща с тях на Камен бряг ме порази с невероятната им жизненост. Изпълваха пространството – скалите и водата със заразяваща спонтанност. Бяха толкова естествени, общуваха в съвършена симбиоза, сякаш неподвластна на времето. Виталността на тези млади хора, като във фантастичен филм ме пренесе в едни други времена…

   Триумфът от Еверест 1984 г. отдавна беше избледнял. Рухването на желязната завеса подложи на противоречие човешката ни природа. Върховете постепенно ставаха плацдарм за герои, излезли сякаш от приказките за да спасяват човечеството от една или друга зависимост. Трагедиите не ни вразумяваха, а ни правеха още по напористи. Нескончаем керван от индивидуални мечти за утвърждаване на една или друга потребност.

   Комерсиалните експедиции, в които се включвах не сплотяваха алпийската общност. Почти на всеки връх оставаше някой от нас. Вродената интуиция ни подсказваше, че живота на снежни барсове приближава своя край, а аз лично все по-натрапливо се определях като изчезващ вид. Както казваше магьосникът Мерлин – колкото по-малко вяра имаш, толкова повече силата те напуска. Отдадох се изцяло на професията си, а страстта и начина на живот, който изповядвах толкова години, ги затворих в албума на спомените…

Камен бряг

Да, младите имат способността да провокират, да искат , да човъркат, да заразяват и моя милост започна да поддава. Неее…, не си въобразявам, че ще ги впечатля с катерене на тези години, но поне започнах да разгръщам албумите със спомени, което не е малко.

 

 

Моа

Истината, е че ние абдикирахме. Угрижени в новото време, ние пренебрегвахме успехите си. Изоставяхме утвърдени територии, а се оказва, че те правят невъзможното, за да ги съхранят. И колкото и да пренебрегваме и омаловажаваме техните мечти, те търпеливо ни ги напомнят. С тяхната жизненост, чистота, любопитство и еволюционна мъдрост  съхраняват огъня на  предизвикателството, без което няма развитие.

 

 

Това беше една година на своеобразно възраждане за мен!

 

 

 

Предаване на БНТ: Денят започва, 09.02.2021

АЛПИНИЗМЪТ КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ

Това, което не успявам да кажа в интервюто (поради ограниченото време) може да се прочете в публикацията в блога ми под заглавие: „Кое ни мотивира?“. По долу прилагам линк към интервюто в сутрешния блок на БНТ.

https://bnt.bg/news/alpinizmat-kato-nachin-na-zhivot-v290000-291868news.html

 

 

 

ХИПНОЗАТА КАТО ФЕНОМЕН

Принципи и същност на Ериксоновата терапия

Хипнозата като древна мистична комета, преминаваща през пластовете на цивилизацията. Възвеличавана и заклеймявана. Универсален (мета) ключ за придвижване във времето или поредната заблуда на човешкото съзнание. Прозорец към отминали съдби, свидетел на безброй прераждания. Бленувана фантазия или безскрупулна реалност…
На 14.05.17. в хотел „Анел” приключи тренингът „Принципи и същност на Ериксоновата терапия.” Ефирна, нежна, деликатна и едновременно бурна, поразяваща, помитаща беше срещата с д-р Консуело Касула – президент на ЕSH (Европейско Общество по Хипноза). Със завладяваща енергия, както физическа така и емоционална, тази прекрасна жена ни представи една брилянтна концепция за терапевтична работа. Всички присъстващи останахме удивени и очаровани от това, как феномените на хипнозата могат да се вплетат в съвременните академични познания за човешката психика. Критиката тук на определени модалности е безсилна пред представените случаи. Аз бях там. С огромна благодарност към организаторите на събитието!